زندگی نامه خود نوشت
این جانب محسن اسماعیلی، در چهارمین روز از اسفند ماه سال 1344 در جنوب شرق تهران متولد شدم. به فضل خدا در خانوادهای مذهبی و متوسط رشد کردم و پا به مدرسه گذاشتم. دوران دبستان و راهنمایی را در مدرسهای با امکانات ناچیز در محله اصفهانک که هماکنون کنار اتوبان شهید محلاتی(آهنگ) قرار گرفته است گذراندم و همواره شاگرد اول کلاس شناخته میشدم.
ورود به دوران دبیرستان همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی بود و من نیز همانند همه مردم ایران دل به این حرکت خدایی داده بودم. در محله ما دبیرستان نبود و به همین دلیل مجبور بودم تا به دبیرستانی در میدان شهدا بروم. مسیر و پیادهروی طولانی آن روزها به دلیل همراهی دوستانی صمیمی همچنان به عنوان خاطرهای شیرین در ذهن من مانده است.
هنوز چند ماهی از آغاز سال اول دبیرستان نگذشته بود که نسیم جانبخش جبهههای دفاع مقدس روحم را نوازش داد و به رغم نرسیدن به سن قانونی با ترفندهایی توانستم راهی غرب کشور شوم. زمستان 1360 و در حالی که حدود 16 سال داشتم در مرزهای کردستان با دشمنان خارجی و بدخواهان داخلی روبرو شدم. دوستان آسمانی چنان جذاب بودند که همنشینی با آنها را بر هر چیز دیگر ترجیح میدادم؛ دوستانی که یکییکی به جوار رحمت الهی پرمیکشیدند و داغ هجراتشان هنوز هم بر سینهام باقی است.
دوران دبیرستان را همزمان با رفتوآمد به جبهه سپری میکردم و دیپلم خود را در رشته ریاضی فیزیک گرفتم. از کودکی شیفته علوم اهل بیتسلاماللهعلیهم، بودم و همین موجب شد تا هم در جبهه و هم مواقعی که در تهران بودم، همزمان به تحصیل علوم حوزوی هم بپردازم. مدرسه علمیه آیتالله مجتهدی تهرانی محل رفتوآمد آن روزهای من بود و خصوصاً از بیانات گرم و دلنشین آن مرحوم استفاده کردم. هرگاه که یادداشتهای آن عصرها و شبهای دلانگیز را نگاه میکنم، خدا را بر آن توفیقها شاکرم.
تعطیلی دانشگاهها به دلیل انقلاب فرهنگی و گرمای حضور در جبههها نمیگذاشت به فکر آینده باشم اما بازگشایی دانشگاهها و اصرار تعدادی از طلاب پرهیزکار و دوستداشتنی مدرسه عالی شهید مطهری که هم سنگر ما بودند، مرا به شرکت در کنکور ورودی آن مرکز عزیز کشاند. آن طور که یادم هست نفر 1538 بودم که ثبت نام کردم ولی باز هم به لطف خدا پذیرفته شدم؛ این در حالی بود که همه مقدمات را برای هجرت به حوزه علمیه قم فراهم کرده بودم.
بهر حال حضور در مدرسه عالی و تحصیل «لمعه دمشق» حاجب «لمعه عشق» نشد و باز هم توفیق شرکت در عملیاتهای بزرگی نظیر خیبر، بدر، والفجر 8(تسخیر فاو)، فتح یک(کرکوک) و کربلای پنج(شلمچه) و ... حاصل شد و هر بار از قافله عزیزترین دوستانم باز میماندم و ربّ رحیم ما را فقط به چشیدن طعم حضور و افتخار جانبازی پسندید.
بهر حال تحصیلات تکمیلی را بدون وقفه ادامه دادم؛ تا اینکه دکترای تخصصی خود(PHD) را در رشته حقوق خصوصی از دانشگاه تربیت مدرس گرفتم. بهمن ماه سال 1378 بود که از رساله دکتری خود با درجه عالی دفاع کرده و فارغالتحصیل شدم.
سپاس خدای را که در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به عنوان رتبه نخست و دانشجوی نمونه کشوری برگزیده و معرفی شدم و البته همچنان به فراگیری علوم اسلامی در حوزه علمیه مروی هم ادامه دادم.
از میان استادان بزرگوار دوره سطح باید به ویژه از حضرات آیات آقایان محمدامامی کاشانی، سید محمدموسوی بجنوردی، سیدحسن مرعشی شوشتری، سید مصطفی محقق داماد و سید جعفر کریمی یاد کنم که نقش و سهم زیادی در شکلگیری اندوختههای علمی این ناچیز داشتند. از سال 1373 تاکنون نیز بدون وقفه در درسهای خارج فقه و اصول شرکت کردهام و این را از الطاف خاص پروردگار متعال میدانم. درک محضر حضرات آیات خامنهای و بجنوردی و استفاده از درسهای آیتالله فاضل لنکرانی از توفیقات این دوران بود که باید شکرگذار آن باشم و البته به طور ویژه باید از محضر بزرگ مردی یاد کنم که سالهای سال است چون طبیبی و حکیمی بینظیر به درمان دردهای اخلاقی و راهنمایی نفوس مستعد همت گماشته است. از سال 1361 بود که در مبارک شبی از شبهای ماه مبارک رمضان به محفل نورانی او راه یافتم و هزاران شکر که هنوز هم بیوفقه خوشهچین خرمن دانش و اخلاق او هستم؛ حضرت آیت الله حاج شیخ مجتبی تهرانی دامت برکاته را میگویم که سرتاپا غرق لطف و منت اویم.
تقریباً همه درسهایی را که شرکت کردهام نوشتهام. از شرح منظومه حاج ملاهادی سبزواری تا رسایل و مکاسب و کفایه. یک دوره کامل درسهای خارج اصول و نیز برخی مباحث خارج فقه مانند مکاسب محرمه(از ابتدا تا انتها که 7 سال طول کشید)، جهاد، حدود، ربا و خمس را تقریر و تحریر کردهام و الحمدلله که حضرت استاد آنها را تایید و تحسین مکرر فرمودهاند؛ این غیر از درسهای اخلاق و تفسیر است که کمتر از فقه و اصول برای آن وقت نگذاشتهام.
از نظر شغلی هم در همان روز دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد به عنوان عضو هیئت علمی انتخاب و استخدام شدم و از سال 1380 با انتقال به دانشگاه امام صادق علیهالسلام به ریاست دانشکده حقوق منصوب شدم. تدریس درسهای حقوقی را به طور مستمر ادامه داده و البته از تدریس حوزوی هم غفلت نکردهام و هم اینک مشغول تدریس مکاسب شیخ انصاری هستم.
به لطف خدا کتابها و مقالههای متعددی را منتشر کردهام که از میان آنها «کلیات علوم قرآن» در سال 1374 و «قوه قاهره» در سال 1379 به عنوان کتاب سال معرفی شدهاست. در همین سال به عنوان پژوهشگر برگزیده مورد تشویق رئیس جمهور وقت قرار گرفتم.
در سال 1380 به عنوان جوانترین فرد به عضویت شورای نگهبان درآمدم و از سال 1386 نیز با رای اول مجلس شورای اسلامی این عضویت تمدید شده است. درحدامکان از سیاست و اجتماع هم غافل نیستم و فعالیتهای پیوسته و ناپیوستهای را دنبال میکنم.
علاوه بر اخذ گواهی اجتهاد، در سال 1385 در آزمون اجتهاد انتخابات مجلس خبرگان رهبری شرکت کردم و مورد تایید فقهای شورای نگهبان و ممتحنین حوزه مقدسه قم قرار گرفتم.
... و حکایت همچنان باقی است.
پیشینه تحصیلی
1. اخذ دکترای حقوق خصوصی با درجه عالی در سال 1378 از دانشگاه تربیت مدرس .
2. معرفی به عنوان رتبه نخست و دانشجوی نمونه کشوری در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری از سوی وزارت علوم ،تحقیقات و فناوری .
3. تقدیر از فعالیتهای آموزشی و پژوهشی توسط دانشگاه تربیت مدرس ، 1376
4. تحصیل در مقطع خارج فقه و اصول از سال 1373 تا کنون و اخذ گواهی اجتهاد در علوم اسلامی
5. معرفی به عنوان پژوهشگر برگزیده کشوری در سال 1379
6. دوره آموزشی جستجوی پیشرفته در اینترنت .
7. دوره آموزشی فرآیند برنامه ریزی استراتژیک
8. دوره آموزشی گفتگوی نویسندگان و روزنامه نگاران اروپا و آسیا در ترکیه .
پیشینه آموزشی
1. عضویت در هیات علمی از سال 1371 و تدریس مستمر دروس حقوق اساسی ، حقوق مالکیت های فکری ، حقوق بین الملل ، حقوق مدنی ، اصول ، فقه و قواعدفقه در دانشگاههای امام صادق ( ع ) ، شاهد ، تربیت مدرس ، تهران، عالی دفاع ملی و مدرسه عالی شهید مطهری
2. تدریس حقوق ارتباطات در دانشگاه تهران ( دانشکده علوم اجتماعی ) و دانشکده صدا و سیما از سال 1376
3. طراحی و راه اندازی گرایش حقوق ارتباطات دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع)
4. طراحی و راه اندازی گرایش حقوق عمومی دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع)
5. تدریس در مقطع دکتری از سال 1383
6. انتقال به هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق علیه السلام از سال 1380
7. مدیر گروه حقوق خصوصی دانشگاه امام صادق علیهالسلام، از سال 1386
8. استادیار حقوق خصوصی پایه 16
مهمترین سوابق اجرایی
1. رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات رسانهها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1374،1376
2. دو دوره عضویت حقوقدان شورای نگهبان، 1380 تاکنون
3. رئیس دانشکده حقوق دانشگاه امام صادق (ع)، 1383 تاکنون
فعالیتهای پژوهشی
الف ) کتاب های حقوقی :
1. نظریه خسارت ، انتشارات امیرکبیر ، چاپ اول ، 1377 –
2. قوه قاهره ، انتشارات سروش ، چاپ اول ، 1379 ( پژوهش برگزیده سال )
3. قانون مطبوعات و سیر تحول آن در حقوق ایران ، انتشارات سروش ، چاپ اول تا ششم ، 1379،1386
4. بررسی تحلیلی نظریات شورای نگهبان در مورد لایحه بودجه سال 1381 ،انتشارات مرکز تحقیقات شورای نگهبان
5. جایگاه و مسئولیت های رئیس جمهور ، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، چاپ اول تا سوم، 1384
6. حاکمیت ملی و نظارت همگانی در فقه سیاسی و حقوق اساسی ، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، چاپ اول تا سوم، 1384
7. حقوق تبلیغات بازرگانی در ایران و جهان ، انتشارات مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامه های سازمان صدا و سیما ، 1384
8. تبلیغات بازرگانی؛ آثار، وضعیت حقوقی و بایستههای قانونگذاری، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، چاپ اول، 1386
ب ) کتاب های دیگر :
1. دانشجو، دانشگاه، سیاست (نظارت علمی بر مجموعه مقالات همایشی با همین نام)، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1373.
2. کلیات علوم قرآن، انتشارات بنیان، کتاب برگزیده سومین نمایشگاه بزرگ قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1374.
3. درسهای ماندگار، نگاهی نوبه نهجالبلاغه، جلد اول، انتشارات سروش، چاپ اول،1379، چاپ چهارم، 1383.
4. درسهای ماندگار، نگاهی نوبه نهجالبلاغه، جلد دوم، انتشارات سروش، چاپ اول، 1381، چاپ سوم، 1382.
5. درسهای ماندگار، ویرایش جدید، انتشارات نشر شهر، چاپ اول تا چهارم، 1385 تا 1387.
6. تعامل دین و ارتباطات، به صورت مشترک، دانشگاه امام صادق (ع)، چاپ اول، 1387.
ج ) طرح های تحقیقاتی :
1. ارتداد و احکام آن از دیدگاه فقه و حقوق اسلامی ، پایان نامه کارشناسی ارشد ، 1372 به راهنمایی آیت الله سید محمد حسن مرعشی
2. قوه قاهره (مطالعه تطبیقی در حقوق اسلامی ایران ، تصمیمات و آرای دیوان داوری دعاوی ایران _ ایالات متحده ) ، 1378رساله دکتری به راهنمایی استاد دکتر سیدحسین صفایی
3. درآمدی بر پیش نویس قانون تبلیغات بازگانی ،مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه ها ، 1376 ،همکار
4. تحلیل و نقد قانون مطبوعات با مطالعه تطبیقی ، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ، 1377 ، مجری
5. بررسی تطبیقی اصول و مبانی تبلیغات بازرگانی در جهان معاصر ، ایران و اسلام ، مرکز مطالعات و تحقیقات و سنجش برنامه ای سازمان صدا و سیما ، 1383 ،مجری
6. رهبری در فقه سیاسی و حقوق اساسی ، مرکز مطالعات و تحقیقات و سنجش برنامه های سازمان صدا و سیما ، 1383 ( همکار )
7. تبلیغات بازرگانی؛ آثار، وضعیت حقوقی و بایستههای قانونگذاری، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، 1386، مجری
8. طرح تدوین لایحه قانون تبلیغات بازرگانی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، 1387
د ) مقاله های علمی و تخصصی :
1. تعریف حقوقی مطبوعات ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شماره 25 ، بهار 1375
2. وظایف و مسئولیتهای دارنده پروانه ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شمارة 26 تابستان 1375
3. شرابط و وظایف مدیر مسئول ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شمارة 28 ، زمستان 1375
4. دادگاههای مطبوعاتی ، شرایط و ویژگی ها ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شمارة 29 ، بهار1376
5. طنز مطلوب در رسانه ها ( ابعاد حقوقی و فقهی ) ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شماره 40 زمستان 1378 ، و در ویژه نامه فصل نامه پژوهش و سنجش شماره 13 و 14 ، تابستان 1377
6. نقد و بررسی تحقیق مرکز تحقیقات استراتژیک در خصوص ، ( احکام حکومتی و مصلحت ) نمایه پژوهش ، شمارة 4 و 5 ، تابستان 1377
7. ایجاب و زوال ( مطالعه تطبیقی ) ، فصل نامه علمی و پژوهشی مدرس ، شمارة 9 ، زمستان 1377
8. هیات نظارت بر مطبوعات ( تحلیل و نقد حقوقی ) مجموعه مقالات دومین سمینار بررسی مسائل مطبوعات ایران ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ج 1 ، 1377
9. قاعده ولایت حاکم بر ممتنع ، فصل نامه حکومت اسلامی ، شمارة 11 ، بهار 1378
10. امنیت و شریعت ( نظم عمومی در قواعد و احکام فقهی ) فصل نامه کتاب نقد ، شمارة 14 و 15 ، تابستان 1379
11. درآمدی بر فقه انتظامی ، فصل نامه دانش انتظامی ، شمارة 2 و 3 پاییز 1379
12. منابع فقه معاملات ، چاپ شده در کتاب حقوق قراردادها در فقه امامیه ، جلد اول ، دفتر همکاری حوزه و دانشگاه 1379
13. جنبه های حقوقی ماهواره ، فصل نامه پژوهش و سنجش شمارة 26 ، پاییز 1381
14. تغییر اوضاع و احوال از منظر حقوق تطبیقی ، فصل نامه ، رهنمون شماره 1، زمستان 1381
15. رابطه آثار فکری با پدیدآورندگان از دیدگاه حقوق اسلامی، دو فصل نامه پژوهش های حقوقی، ش3 ،1383
16. جایگاه حکم حکومتی در نظام سیاسی و حقوق اسلام، مجموعه مقالات پانزدهمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی، جلد اول 1382
17. آموزش و رسانه، در حقوق بین الملل و ایران، فصل نامه پژوهش و سنجش، شماره 33 ، بهار1382
18. مردم سالاری، مقایسه یک نظریه از دو دیدگاه، مجموعه مقالات تبیین مردم سالاری دینی مرکز آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره )، قم، جلد اول، 1383
19. سیر تاریخی قانون مطبوعات، محموعه مقالات جشنواره ( مطبوعات اسلامی ) قم، جلد اول، 1382
20. وفاق ملی و قانون اساسی، ماهنامه ناظر، شماره 8، مهر 1382
21. امنیت و رسانه از دیدگاه حقوق بین الملل و ایران، فصل نامه پژوهش و سنجش، شماره 34 تابستان 1382
22. جایگاه حقوقی رسالت رسانه ها، فصل نامه پژوهش و سنجش، شماره 35، پاییز 1382
23. همه پرسی و شورای نگهبان ، فصل نامه حوزه و دانشگاه ش 6، شماره 33،پاییز 1382
24. حکم حکومتی ، راهی برای پاسخگویی به نیازهای زمان ، فصل نامه فقه اهل بیت، ش 35 ، پاییز 1382
25. تعامل دین و رسانه از دیدگاه حقوق ، فصل نامه پژوهشی دانشگاه امام صادق ( ع ) شماره 21، بهار 1383
26. مبانی قرآنی اختیارات ویژه حاکم اسلامی ، ماهنامه ناظر، شماره 16، تیر 1383
27. مبانی روانی اختیارات ویژه حاکم اسلامی ، ماهنامه ناظر، شماره 17 ، شهریور 1383
28. جایگاه حقوق ارتباطات در برنامه چهارم توسعه ، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه ، شماره 58 تابستان 1383
29. مردم سالاری دینی در قانون اساسی ، فصل نامه پژوهشی دانشگاه امام صادق (ع ) ، شماره 22، تابستان 1383
30. مسئولیت رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی ، فصل نامه پژوهشی دانشگاه امام صادق ( ع )، شماره 23 ، پاییز 1383
31. حقوق رسانه ها ( پایه ها – چشم انداز – بایسته ها ) ، فصل نامه پژوهش و سنجش، شماره 39 و 40 ، زمستان 1383
32. حکومت فقهی و حل مشکلات نو پیدا در مکتب امام خمینی (ره ) ، خردنامه همشهری، شماره 51 خرداد 84
33. حمایت از مالکیت های ادبی و هنری و سیر تحول آن در حقوق ایران ، مجله حقوقی دادگستری شماره 650 و 651، تابستان 1384
34. آثار مورد حمایت در حقوق مالکیت های ادبی و هنری ایران و شرایط آن ، فصل نامه پروهشی دانشگاه امام صادق ( ع ) شماره 28 ، زمستان 1384
35. تعامل حقوق و اخلاق در رسانهها، فصل نامه مطالعاتی و تحقیقاتی رسانه، شماره 66، تابستان 1385
36. خط و زبان رسانهها از دیدگاه حقوق، فصلنامه علمی ترویجی رسانه، شماره 72، زمستان 1386
37. نظارت همگانی و مبانی دینی و حقوقی آن، فصلنامه تخصصی نظارت و بازرسی، شماره 1، پاییز 1386
38. آزادی تبلیغات بازرگانی و محدودیتهای آن از دیدگاه حقوق بینالملل، ایران و اسلام، فصلنامه علمی ترویجی رسانه، شماره 75، پاییز 1387
هـ ) مقالههای فرهنگی و اجتماعی :
ـ بیش از دویست یادداشت و مقاله در مجلات و روزنامه مختلف.
شرکت و ارائه مقاله در همایش های علمی داخل و خارج از کشور
1. نخستین هم اندیشی بین المللی اخلاق روزنامه نگار مسلمان ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ،1375
2. دومین سمینار بررسی مسائل مطبوعات ایران ، 1377
3. اولین همایش صدا و سیمای مطلوب ، 1377
4. اولین همایش نویسندگان و روزنامه نگاران اروپا و آسیا ، 1376 ( ترکیه )
5. همایش منطقه ای حقوق ارتباطات ، 1375 ( مالزی )
6. پنجاه و یکمین اجلاس حقوق بشر در سازمان ملل 1378 (ژنو )
7. پانزدهمین کنفرانس وحدت اسلامی ، 1381
8. همایش قانون اساسی و همه پرسی ، دفتر همکاری حوزه و دانشگاه ، قم ، 1382
9. همایش تبیین مردم سالاری دینی ، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ، قم ،خرداد 1382
10. نخستین همایش بین المللی مردم سالاری دینی ، دانشگاه علامه طباطبایی ، 1383
11. همایش حقوق اطفال در اسلام و غرب ، دانشگاه امام صادق (ع )، آذر 1382
12. همایش چالش های حقوق مطبوعات ،دانشگاه علامه طباطبایی ، 1383
13. همایش حقوق بشر و آزادی های فردی ، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ، شیراز ، 1383
14. سومین سمینار بررسی مسائل مطبوعات ایران ، 1383 ،وزارت ارشاد و دانشگاه علامه طباطبایی
15. همایش نظارت همگانی و نقش آن در اصلاحات اجتماعی ، 1383 ، سازمان صدا و سیما
16. همایش امنیت اجتماعی ، نخبگان و مشارکت عمومی ، ( با مشارکت ناجا و دانشگاه تهران ) ، مهر 1384
17. همایش حقوق بشر؛ از نظریه تا عمل، (با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه تهران)، 17 اسفند 1384
18. دومین کنفرانس بینالمللی روابط عمومیها، انجمن روابط عمومیهای ایران، 26 آبان 1385
19. همایش بینالمللی اخلاق کسب و کار در عصر جهانی شدن، مرکز ملی مطالعات جهانیشدن با همکاری دانشگاههای تهران و امام صادق (ع)) بهمن 1385
20. همایش علمی بررسی سیره سیاسی و اجتماعی پیامبر اعظم (ص)، سازمان عقیدتی سیاسی ناجا، اسفند 1385
21. کنگره ملی عدالت و تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی، 1/3/1386
22. همایش ملی کنترل جرایم خشونتبار، ناجا و دانشگاه تربیت مدرس، 11/10/1386
23. همایش بینالمللی جهانی شدن، خصوصیسازی و عدالت اقتصادی، مرکز مطالعات جهانیشدن و همکاران، 17/10/1386
24. همایش ملی فقه اطلاعاتی، وزارت دفاع، 1/11/1386
25. دوره آموزشی تروریسم و مبارزه با آن، دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه، 13/12/1386
راهنمایی و مشاوره پایان نامه ها
1. (بررسی فقهی و حقوقی مالیات در حکومت اسلامی ) ،حمزه زارع شاهی ، 1384 ،استاد مشاور
2. ( ایجاب و قبول در حقوق موضوعه و مقایسه آن با حقوق مصر ) ،رضا چراغعلی ، 1381 ، استادراهنما
3. (بررسی تعهدات موجر در برابر مستاجر در اجاره اشیاء با مطالعه تطبیقی در حقوق مصر ) محمدحسین فلاح ، 1381 ، استاد مشاور
4. ( ضمان درک در فقه ، حقوق ایران و فرانسه ) مسعود امانی ، 1381 ، استاد مشاور
5. ( بررسی نقش هیات منصفه در جرایم مطبوعاتی ایران و مقایسه آن با حقوق فرانسه) نعمتالله جباری 381 ، استاد مشاور
6. ( حقوق رسانه ها ) ، فرشته جعفری ، 1382 ، استاد راهنما
7. ( حضانت و بررسی آن در قانون مدنی ایران ) ، لیلی کریمیان ، 1381 ، استاد راهنما
8. ( بررسی موارد رجوع به داوری و شرایط آن در حقوق داخلی ایران و فقه ) کیان شصت فولادی 1383 استاد راهنما
9. ( حقوق پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای با مطالعه تطبیقی با معاهدات بین المللی ) محمدمهدی حسن پور ، 1383 ، استاد مشاور
10. ( ماهیت حقوقی تبدیل تعهد و آثار آن و مقایسه تطبیقی آن با حقوق مصر ) ، حسن برجی ، 1383 ، استاد مشاور
11. ( مبانی فقهی آزادی بیان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ) ،حامد مایلی ، 1383 استاد مشاور .
12. بررسی تعهدات پیمانکار در قبال کارفرما و اشخاص ثالث، ابوالفضل حسینقلی، 1383، استاد راهنما
13. ( قواعد اختصاصی قراردادهای تجاری الکترونیکی ) مرتضی صالحی ناصح ، 1384 استاد راهنما
14. ( بررسی چگونگی نظارت شورای نگهبان بر انتخابات ) میثم اسلام پناه ، 1384 ، استاد راهنما
15. ( اقرار در حقوق ایران و مصر ) ، روح الله رضائیان ، 1384 ،استاد راهنما
16. ( مسئولیت مدنی ناشی از ابطال انتخابات ) ، نادر نیکنامی ، 1384 ، استاد راهنما
17. (ورشکستگی در فقه امامیه، حقوق ایران و مصر)، علیرضا عالیپناه، 1384، استاد مشاور
18. (مطالعه تطبیقی انتفای قرار داد یا هدف آن در فقه، حقوق ایران و انگلستان)، مجید سربازیان، 1384، استاد راهنما
19. (حفظ حقوق شهروندی در پرتو اصول حاکم بر دادرسی منصفانه در فقه امامیه، اسناد بینالمللی و حقوق داخلی)، حسین قربانزاده، 1384، استاد مشاور
20. آثار و روشهای پدیده مداخله در قیمت(در بورس)، مرتضی شبانی، 1384، استاد مشاور
21. بررسی مبنا، حدود اعتبار و تعارض امارات در قانون مدنی و فقه، عبدالخالق عباسپور، 1384، استاد راهنما
22. مطالعه تطبیقی آیین دادرسی و دادگاه ویژه روحانیت با دادسرا و دادگاه عمومی انقلاب، مهدی اسماعیلی، 1385، استاد مشاور
23. مسئولیت مدنی وکلای دادگستری در حقوق ایران با مطالعه تطبیقی در فقه امامیه و حقوق انگلستان، علیرضا مشهدیزاده، 1385، استاد مشاور
24. قابلیت استناد قراردادها در حقوق ایران با مطالعه تطبیقی در حقوق فرانسه و مصر، رساله دکتری محمدحسن اسدی، 1386، استاد مشاور
25. معناشناسی حقوق زن از منظر قرآن کریم و مقایسه آن با کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، رساله دکتری فائزه عظیمزاده اردبیلی، 1386، استاد مشاور
26. سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران در استفاده از تجهیزات ماهواره (مطالعه تطبیقی با کشورهای مصر، عربستان و چین)، مجتبی جاویدی، 1386، استاد مشاور
27. مطالعه تطبیقی حقوق مصرفکننده در فقه امامیه، حقوق ایران و آمریکا، مهدی رنجبر آذربایجانی، 1386، استاد مشاور
28. پیشفروش ساختمان در حقوق ایران، فقه امامیه و حقوق فرانسه، مهدی ممیزاده، 1386، استاد مشاور
29. بیع اموال غیرمادی در حقوق ایران با مطالعه تطبیقی در فقه امامیه و حقوق مصر، یاسر شاکری حسینآباد، 1386، استاد راهنما
30. محدودیتهای اصل آزادی قراردادها در فقه امامیه و حقوق ایران، حسین هوشمند فیروزآبادی، 1386، استاد راهنما
31. حقوق ناظر بر رعایت حریم خصوصی افراد در قوانین حاکم بر تلویزیونهای فرانسه، انگلیس و ایران، علیرضا نیکاندیش، 1386، استاد راهنما
32. حقوق طراحیهای صنعتی (مطالعه تطبیقی در حقوق ایران، فقه امامیه و اسناد بینالمللی)، صادق مهردوست، 1387، استاد مشاور
33. تسلیم مبیع وثمن و آثار آن در کنوانسیون بیع بینالمللی کالا و مقایسه آن با فقه، حقوق ایران و سوریه، رساله دکتری محسن رسوق، 1387، استاد راهنما
34. قلمرو اختیارات و وظایف ولی فقیه در قانون اساسی، سید محمدهادی راجی، 1387، استاد راهنما
35. ضمانت شخص ثالث از حسن اجرای قرارداد در حقوق ایران و فقه امامیه، عبدالکریم احمدی قوهکی، 1387، استاد راهنما
36. مسئولیت مدنی ناشی از ایفای مسئولیت نمایندگی مجلس در حقوق ایران با مطالعه تطبیقی در فقه امامیه و مجلس اتحادیه اروپا، مالک رحمتی، 1387، استاد راهنما
37. سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران در حوزه مطبوعات با مطالعه تطبیقی در حقوق آمریکا، محمدسرشار، 1387، استاد راهنما
سایر فعالیتها
1. استاد راهنما و ناظر طرح بزرگ بررسی خلاهای حقوقی زن و کودک ، شورای عالی انقلاب فرهنگی
2. ناظر علمی طرح ( حقوق خصوصی شهروندان درمقابل رسانه ها ) ،مرکز مطالعات و تحقیقات و سنجش برنامه های سازمان صدا و سیما
3. طراحی دروس و سرفصل های :
الف ) رشته حقوق خصوصی و فقه تطبیقی برای مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مذاهب اسلامی
ب ) رشته حقوق عمومی و فقه تطبیقی برای مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مذاهب اسلامی
ج ) رشته حقوق جزا و فقه تطبیقی برای مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مذاهب اسلامی
د ) گرایش حقوق ارتباطات برای دانشگاه امام صادق ( ع )
هـ ) گرایش حقوق رسانه ها برای دانشکده صدا و سیما
4. عضو هیات داوران جشنواره مطبوعات (بخش فقه و معارف اسلامی ) 1375 و 1376 و 1385
5. مدیر مسئول فصل نامه علمی ، تخصصی رسانه ، 1374 – 1376
6. عضو هیات علمی فصل نامه علمی پژوهشی دانش انتظامی ، 1378 تاکنون
7. عضو هیات تحریریه فصل نامه پژوهش و سنجش ، 1384 تاکنون
8. عضو هیات تحریریه فصل نامه دانش و پژوهش ، 1383 تاکنون
9. عضو هیئت تحریریه فصل نامه امنیت، دفتر مطالعات و تحقیقات امنیتی وزارت کشور
10. عضو هیئت تحریریه فصلنامه نظارت و بازرسی، سازمان بازرسی کل ناجا
11. عضو هیئت تحریریه فصلنامه مدیریت بحران، دانشگاه امام حسین علیهالسلام
12. عضو هیئت تحریریه فصلنامه علمی ترویجی رسانه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
13. عضو هیئت تحریریه فصلنامه مجله حقوقی دادگستری، قوه قضائیه
14. مشاور علمی اندیشه نامه امام علی ( ع ) ( مباحث حقوقی ) ، جلد 12 ، 1379 (پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی )
15. عضو هیات داوری پژوهش برتر در زمینه امنیت اجتماعی ( ناجا ) ، سال های 82 و 83
16. عضو هیات داوری پژوهش فرهنگی سال (بخش حقوقی ) از سال 1381
17. عضو هیات داوری پژوهش برگزیده سازمان صدا و سیما از سال 1382
18. عضو هیات امنای سازمان تحقیقات و مطالعات نیروی انتظامی با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری،از سال 1385
19. عضو اتاق فکر و کمیته مفهومسازی حقوق بشر، وزارت امور خارجه، از سال 1386
20. مشارکت در تاسیس دانشکده ارتباطات دانشگاه سوره، 1387
21. عضو کارگروه تخصصی علوم اجتماعی، نهاد کتابخانههای عمومی کشور
22. رئیس هیئت علمی همایش ملی «مبانی حقوق شهروندی»، قوه قضائیه، تیر 1386
23. عضو اصلی کمیته انتظامی اعضای هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)، از سال 1385
24. ناظر علمی طرح «استانداردسازی شاخص رشد جرایم کشور»، سازمان تحقیقات و مطالعات ناجا، 1383